Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Φτιάχνουμε σταυρόλεξα;

Αγαπημένα μου φιλαράκια, χαιρετώ σας!

Ελπίζω να σας βρίσκω καλά! Σήμερα είμαι εδώ για να σας μάθω να φτιάχνετε τα δικά σας σταυρόλεξα με το JCross του λογισμικού hotpotatoes. Σταυρόλεξο με... καυτές πατάτες δηλαδή! χιχιχι!

Έτοιμοι; ΞΕΚΙΝΑΜΕΕΕΕΕ!!!!



Παιδιά, αναζητήστε την επιφάνεια εργασίας σας το εικονίδιο του λογισμικού HotPotatoes 6. Είναι ένα χέρι που σφίγγει μια πατάτα! Δείτε εικόνα:




Και κάντε διπλό κλικ για να οδηγηθείτε στο περιβάλλον του λογισμικού.
ΤΕΛΕΙΑ!

Στη συνέχεια με κλικ στην πατάτα που γράφει JCross θα οδηγηθείτε σ' ένα νέο παράθυρο. Ρίξτε ματιά: 


Καλά ως εδώ;
Προχωράμε!




Στο λευκό τετράγωνο κάτω από τη λέξη "Τίτλος" γράψτε το όνομα που θέλετε να δώσετε στο σταυρόλεξό σας.

Καταπληκτικοί! Προχωράμε!!


Καταλάβατε, ε; Τσακαλάκια!!! Κάντε, λοιπόν, κλικ στο εικονίδιο για τη δημιουργία πλέγματος. Για να μπλεχτούν οι λέξεις, δηλαδή και να πάρουν μορφή σταυρόλεξου!

Υπέροχα! Συνεχίζουμε!


2. Πληκτρολογήστε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ τις λέξεις που έχετε στο φύλλο εργασίας σας. Στο τέλος κάθε λέξης πατήστε enter. Γενικά, σ' αυτό το πλαίσιο πληκτρολογούμε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα τις λέξεις που θέλουμε να έχει το σταυρόλεξό μας! Δεν ξεχνάμε να αλλάζουμε γραμμή με enter κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια λέξη. 

Αφού τελειώσετε με αυτό πατήστε το κουμπί 3 της εικόνας, δηλαδή... "Δημιουργία πλέγματος". Το σταυρόλεξό σας πήρε μορφή αυτόματα!!! Δείτε: 


Σειρά έχουν οι Ορισμοί των λέξεων. Οι οδηγίες, δηλαδή, προς τους λύτες. Με κλικ στο κουμπί 1 της εικόνας, θα οδηγηθείτε στο παράθυρο 2. Εύκολο, ε; 

Από εκεί κάντε κλικ σε κάθε λέξη που έχετε γράψει με κεφαλαία.  Πάνω εμφανίζονται οι λέξεις που θα έχουν οριζόντια διάταξη και κάτω οι λέξεις με την κάθετη διάταξη. Σε κάθε λέξη που κλικάρετε, αυτόματα ο κέρσορας πηγαίνει στον κενό χώρο κάτω ακριβώς από τις λέξεις. Εκεί ακριβώς πληκτρολογήστε τον ορισμό κάθε λέξης, όπως τον έχετε γράψει στο φύλλο εργασίας σας, και πατήστε το ΟΚ, όπως φαίνεται στην εικόνα. Με άλλα λόγια, αυτός είναι ο χώρος στον οποίο μπαίνουν οι ορισμοί των λέξεων για τους λύτες του σταυρόλεξου. Συνεχίστε για όλες τις λέξεις, πατώντας το ΟΚ στο τέλος κάθε ορισμού.

Καλά ως εδώ; Ναι, ε; 

Ε, και το τελικό ΟΚ χρειάζεται... 


Είστε ένα βήμα πριν το τέλος. Λοιπόν, προσοχή στην εικόνα: 


Κλικ στο εικονίδιο του ιστού με το 6.

Και το σημαντικότερο όλων: ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ!!! Δε θέλετε να χάσετε όλη τη δουλειά σας, έτσι; Ξέρετε, τα γνωστά: Στην επιφάνεια εργασίας, με κάποιο όνομα, προφανώς!



Και τώρα... τυμπανοκρουσίες... 


Το σταυρόλεξό σας έχει αποθηκευτεί στην επιφάνεια εργασίας κι εσείς, με κλικ στο κουμπί "Προεπισκόπηση άσκησης στο πρόγραμμα πλοήγησης" μπορείτε να δείτε και να λύσετε το σταυρόλεξό σας!!!!!!!!!!!!! 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Τώρα αλλάξτε ομάδες και λύστε τα σταυρόλεξα των συμμαθητών σας!

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!!